Voor vloer, meubelen en muur

Gratis verzending in Nederland bij bestellingen vanaf € 75,00.

Leer onderhoud

Leer is overal!

Waarschijnlijk zijn er dus ook veel mensen bezig met leer onderhoud. Vandaar een paar handige tips. Leer is niet goedkoop en daarom is het belangrijk dat je goed voor je leren bankstel, tas of jas zorgt. Wij praten voornamelijk over leren meubelen, maar waar bankstel staat kun je ook tas lezen. Het is wel altijd essentieel dat je weet over welke soort leer je het hebt. Elke soort leer vereist namelijk een andere manier van onderhouden. Het beste is altijd de fabrikant of winkel te vragen waar je het product hebt aangeschaft. Gelukkig zijn er voor iedere leersoort diverse onderhoudsproducten voor leer!

Zoals je in dit artikel kunt lezen is leer gemaakt van de huid van een dier. Dit kunnen verschillende dieren zijn, zoals runderen, schapen en zelfs slangen. Als je leer goed onderhoud dan ziet het er altijd als nieuw uit!

Tips voor lederonderhoud

  • Gebruik altijd een leer beschermer op je leren meubel. Zo gaat het minder snel kreukelen, wordt het minder snel droog en het is gewoon beter beschermd.
  • Zet je leren bank of fauteuil niet in direct zonlicht. Doe je dit wel dan zal hij sneller verkleuren. Zet het ook niet tegen een verwarming of airconditioner aan, ook dit zorgt voor een aantasting van het leer. Kamertemperatuur is het best.
  • Als leer te nat wordt droog het dan langzaam. Het snel drogen (met een föhn bijvoorbeeld) is heel slecht voor leer! Het tast de chemische structuur van het leer aan en je blijft met een stijf gekreukelde plek zitten. Niet doen dus! Langzaam drogen op kamertemperatuur is vele malen beter.
  • Als leer juist te droog wordt wrijf er dan iets vochtigs op. Kies een leercleaner, leerwas of ander leer onderhoudsmiddel. Bij twijfel vraag de fabrikant van je product. Leer kan verf, wax, olien en met allerlei soorten middelen behandeld zijn. Je wilt natuurlijk wel hetzelfde soort middel gebruiken als waarmee het behandeld was toen je het kocht.  
  • Als leer vies wordt gebruik dan een vochtige doek. Vooral geen zeep gebruiken! Dit tast de beschermlaag van het leer aan. Na het schoonmaken kun je dan weer een beschermwas of olie aanbrengen.
  • Leer rekt uit, maar krimpt niet meer in. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij leren schoenen. Die zitten in het begin altijd wat krap, maar rekken later uit. Echter kleiner worden ze nooit meer. Als je schoenen nat maakt en ze probeert op te rekken gaat dit proces nog sneller.
  • Als je gaat verhuizen of lang op vakantie gaat en je leren meubeles komen in een opslagruimte te staan doe er dan vooral geen plastic omheen. Het leer moet blijven 'admenen'. Veel beter is een laken, deze beschermt tegen vuil en laat toch zuurstof door.
  • Dit is een voor de hand liggende, scherpe objecten uit de buurt houden. Herstellen van een leren meubelstuk is erg moeilijk als er een scheur of gat in zit.
  • Stof je leren meubelstuk 1x per week af met een iets vochtige doek
  • Echte toppers wat betreft lederonderhoud zijn Oranje Furniture Care en Delta Twello. Met hun onderhoudsproducten voor leer haalt u de beste producten in huis.

Tabel  Lijst

3 artikel(en)

Tabel  Lijst

3 artikel(en)