Voor vloer, meubelen en muur

Gratis verzending in Nederland bij bestellingen vanaf € 75,00.

De fietsketting onderhouden

De fietsketting onderhouden

Fietsketting onderhoud

Lente, de perfecte tijd van het jaar om weer regelmatig de fiets uit de schuur te pakken. Door het lange stilstaan in de winter, is de kans op schade aan de fiets op dit moment extra groot. Met een kleine onderhoudsbeurt is dit risico zo verholpen en kunnen er weer kilometers gemaakt worden. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het smeren van de fietsketting.

Fietsketting reinigen

De eerste stap bij het onderhoud van de fietsketting, is het reinigen van de ketting. Dit is het gemakkelijkst te doen door een doek te bevochtigen met een speciale fietsreiniger. Vervolgens knijpt u de doek om de ketting heen en draait u het pedaal achteruit. Op deze manier zal de fietsketting zich langs de doek met de fietsreiniger bewegen, waardoor de ketting wordt gereinigd. Bevochtig vervolgens een oude tandenborstel met dezelfde fietsreiniger en borstel de ketting en de achterste tandwielen grondig af. Herhaal vervolgens de eerste stap met de doek en de reiniger.
 
Voor de meergevorderde fietser, is het ook mogelijk om de ketting van de fiets te verwijderen en deze in een bak reinigingsvloeistof te weken te leggen. Vervolgens kan de fietsketting worden afgeborsteld met een borsteltje of een oude tandenborstel. Dit is ook het perfecte moment om de fietsketting op beschadigingen en andere onregelmatigheden te controleren. Wees er bij deze methode wel zeker van dat u de ketting ook weer correct kunt terugleggen.

Fietsketting smeren

 
Na het reinigen, kan de fietsketting worden gesmeerd. Het smeren van de ketting is niet ingewikkeld, maar dient wel nauwkeurig te worden uitgevoerd. Omdat de vettige stof van het fietsketting smeermiddel vuil aantrekt, kan een overdaad aan smeermiddel zorgen voor onnodige frictie en daarmee onnodige slijtage.
 
Druppel een paar druppels fietsketting smeermiddel op iedere rol van de fietsketting. Doe dit enkel op een compleet droge fietsketting. Het smeren van de fietsketting gebeurt dan ook zelden direct na het reinigen van de fietsketting. Vervolgens kunt u met een droge doek het overtollige smeermiddel aan de buitenzijde van de ketting verwijderen. Nadat de eerste fietstocht na het smeren is gemaakt, kunt u de ketting nogmaals met een doek afnemen. Hierdoor wordt het overtollige vet dat naar buiten is gedrukt tijdens het fietsen alsnog verwijderd. Nu is uw fietsketting weer als nieuw.

Er zijn veel verschillende soorten fietsketting smeermiddelen te verkrijgen. Zo zijn er voor iedere weersomstandigheid andere middeltjes te koop. Fietst u veel gedurende de wintermaanden of in natte gebieden, dan kan speciaal smeermiddel voor nat weer net dat beetje extra bescherming bieden. Wanneer u enkel fietst onder normale omstandigheden, dan kunt u het beste smeermiddel voor droog weer gebruiken. Dit smeermiddel zorgt ervoor dat er geen onnodig vocht en vuil zal blijven kleven aan de ketting en zorgt er ook voor dat de schakeling tussen verschillende versnellingen sneller verloopt.

Tabel  Lijst

1 artikel(en)

Tabel  Lijst

1 artikel(en)